Kako izbeći udar munje tokom oluje

Činjenice i saveti vezani za električno praženje u atmosferi

U toku toplijeg dela godine, naročito od maja od septembra nad prostorima većeg dela Evrope česta je pojava električnog pražnjenja između zemlje i donjeg dela atmosfere (troposfere). Ovu pojavu poznajemo kao munje i gromovi. Ove pojave su naročito učestale kada su vertikalne struje u oblacima dovoljno snažne kao što je to slučaj tokom celog ovog leta, a naročito u poslednjih nekoliko _69629097_69629092dana.

Na žalost nedostatak razumevanja mehanizma ovih pojava  dovodi ljude u zabludu koje vrste ponašanja su rizične, a koje nisu kada je ova pojava u pitanju.

 

Prvo samo kratko definisanje šta je zapravo električno pražnjenje (sevanje i grmljavina).

Kada razlika u pozitivnom i negativnom naelektrisanju pređe nivo tolerancije gde vazduh može biti izolator između dve oblasti različitog naelektrisanja dolazi do pražnjenja, do razelektrisanja . Tada se između te dve oblasti javlja iskra (munja), a zbog naglog zagrevanja vazduha na njenoj putanji, njegovog širenja i zbijanja javlja se propratni zvučni efekat (grmljavina). Razelektrisanje najčešće ide između zemlje i oblaka, ali može se javiti i između dva oblaka kao i iz oblaka ka višim slojevima troposfere.

lightning_diagram2

Najopasnija je pojava kada se razelektrisanje vrši između zemlje i oblaka,sledi nekoliko korisnih činjenica i saveta šta raditi tokom oluje.

Kada dolazi do  pražnjenja između zemlje i oblaka prvo dolazi do formiranja za nas nevidljivog kanala koji se spušta iz oblaka na zemlju, to je onaj momenat kada neko kaže da mu se podigla “svaka dlaka na telu”, nekoliko delova sekundi kasnije nastaje pražnjenje koje se zapravo odvija iz zemlje u oblak, jer struja putuje tim pravcem. Naše oko to ne može ispratiti i daje iluziju da se munja spustila iz oblaka na zemlju jer mi tako vidimo svetlost koja pri tome nastaje, a struja je zapravo išla iz zemlje ka oblaku i to je jako bitna činjenica kod preživljavanja ovakvih događaja.

590x393_04212034_lightning-up-down-strokesIzvor: accuweather.com

Najbitnij saveti kako se ponašati kada je u toku električno pražnjenje

Ukoliko ste na otvorenom prostoru bez obzira da li ste u naseljenom mestu ili van njega

 • NIKAKO sebe ne dovesti u situaciju da vi budete najkraći put struji između zemlje i oblaka jer će ona tim putem proći. To konkretno znači, na otvorenom prostoru sebe načiniti što nižim, udaljiti se od bilo kakvog visokog predmeta, drveta , drvene bandere, izolovane metalne konstrukcije ili građevine sa metalnim krovom (silosi, ambari, čardaci, staje za stoku…).
 • Iz ruke ispustiti SVE provodnike, kao što su metalni predmeti ili predmeti koji imaju metalne vrhove, a vi ih držite u ruci (golf-palice, kišobrani, metalni delovi ograde..)
 • Nikako se ne sakrivati ispod drveta (nije uopšte bitno da li je suvo ili ne), jer je ono najčešća “meta” električnog pražnjenja.
 • Što više smanjiti kontakt između zemlje i vas tako što će te čučnuti (na vrhovima prstiju)  jer time smanjujete površinu kojom će struja kada krene iz zemlje ići ka vama, ako ste u mogućnosti  pri tome spojite pete jer tada ima velikih izgleda da struja procirkuliše između vaših nogu ili između dva stopala i ne putuje dalje telom.
 • Ako kiša pada dopustite sebi da pokisnete, što više to bolje jer je voda bolji provodnik od tela u struja će tražiti liniju manjeg otpora te će putovati preko navlažene površine kože, a neće ulaziti u telo.
 • Kada jednom nađe najkraći put između zemlje i oblaka pražnjenje će se vrlo verovatno ponoviti nekoliko puta tom istom putanjom u toku iste oluje, tako da ne važi pravilo da je najsigurnije mesto ono gde je već došlo do pražnjenja, već je to, naprotiv, najrizičnije mesto.

U koliko se nalazite u zatvorenom prostoru:

 • osnovo je da je kuća/stan u kojem živite pravilno uzemljena i da ima gromobran. Ako je to urađeno, opasnost od toga da munja izabere vas kao najkraći put pražnjenja je već neuporedivo niža nego kada ste na otvorenom prostoru, ali daleko od toga da je nema.
 • Potrebno je udaljiti se i ne pridržavati nikakve metalne predmete kao što su metalne slavine, vodovodne cevi, bila kakvi kućni aparati metalnih konstrukcija.
 • Na balkonima ili teresama NIKAKO se ne pridržavati za metalne delove ograda bez obzira da li na sebi imate gumene đonove ili ne. Guma jeste izolator ali nije 100% izolator i u koliko je njen sloj tanak, a pri tome je kiša pokvasila i nju i tlo ispod nje izolacija neće biti dovolja da vas žaštiti.
 • Potrebno je isključiti SVE aparate koje rade na električnu energiju kao što su: televizori, štednjaci, bojleri, frižideri, klima uređaji, grejalice, telefoni (žični i bežični), fenovi za kosu….isključiti i njihove utičnice fizički izvući iz izvora struje. Nije dovoljno samo ih isključiti jer će u koliko dođe do ulaska struje u kuću ona putovati strujnom mrežom bez obzira da li su aparati isključeni.
 • Jako je je rizično pričati preko žičnog telefona koji je vezan za utičnicu i preko aparata za slušalicu u vaše uho jer postoji verovatnoća da će struja proći tim kanalom. Kod modernih verzija telefona gde je slušalica fizički odvojena od baze  opasnosti po vas nema ali će stradati baza samog telefona.

Ovo su najbitniji saveti kako da značajno smanjite rizik od toga da budete na putu pražnjena elektriciteta između zemlje i oblaka.

Ne postoji ni jedan dokaz koji potvrđuje  “urbanu legendu” o vezi mobilnih telefona i stradanja prilikom električnog pražnjenja. U poslednjih nekoliko godina veliki broj žrtava je pri sebi imao mobilni telefon ali danas je prisustvo ovog uređaja postalo sasvim uobičajno kod velikog broja ljudi. Nema bolje zaštite od prevencije i izbegavanja rizičnog ponašanja kod ovakvih situacija.

Kada se nađete u ovakovoj situaciji najpametnija moguća odluka je ulazak u prvu zgradu, kafić, butik ili bilo koji drugi zatvoren prostor dok se situacija ne smiri.

maxresdefaultNa kraju, samo da istaknem da je električno pražnjenje izuzetno bitno za fiziku i hemiju atmosfere i da je to prirodan način dobijanja ozona (O3) koji je alotropska modifikacija kiseonika (O2) i koji se obrazuje u vazduhu kroz koji se pražnjenje dešava. Tada temperatura u njemu prelazi nekoliko hiljada stepeni Celzijusa i dolazi do spajanja tri atoma kiseonika i ozon. Ozon je od ključnog značaja za život na zemlji kakav poznajemo jer u Strarosferi na oko 26km od povrišne zemlje formira ozonosferu (ozonski omotač) koji nas štiti od viša UV zračenja.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s